In Nepal heb ik mijn eerste echte trekking gedaan. Daarvoor heb ik mij eigenlijk vrij weinig voorbereid. Natuurlijk heb ik wel een aantal uurtjes van te voren gewandeld en ik werkte meer dan 50 uur per week in de horeca. Ook best een goede training. Je kan dus zeggen dat ik wel een basisconditie had. Heb je dat helemaal niet en wil je toch graag een meerdaagse trekking gaan doen, dan raad ik aan om je wel te gaan voorbereiden. Misschien niet noodzakelijk, maar wel slim en fijner. Vandaag geef ik een aantal tips voor de voorbereiding voor een trekking.
Conditie opbouwen
Begin met het opbouwen van een conditie. Helemaal als je niet aan sport doet, is het aan te raden om erg rustig op te bouwen. Je wil geen overbelasting krijgen, want dan ben je nog verder van huis. Het is goed om alvast te beginnen met wandelen, maar doe dit niet te overdreven. Een half uur tot een uur is in eerste instantie genoeg. Daarnaast is het goed om niet iedere dag te wandelen om aan de belasting te wennen. Om meer conditie op te doen kan je ook gaan fietsen of zwemmen. Hardlopen raad ik vaak niet aan, omdat dat best wel een belasting is voor gewrichten. Begin met een uurtje of 4 per week te sporten verspreid over drie keer. Dat is in het begin meer dan voldoende. Wat mij tijdens mijn trekking erg tegenviel was het vele traplopen. Heb je de mogelijkheid om dit te trainen, doe dit dan zeker!
Afstand vergroten
Zodra je een week of 6/8 bezig bent, dan is het tijd om je afstand wat te vergroten. Je hebt al een basis en je lichaam herstelt hierdoor sneller. Je kan stapsgewijs je afstand vergroten. Dit geldt eigenlijk voor alles. Je kan verder gaan wandelen, maar ook langer gaan fietsen. Welke sport je ook doet, het helpt allemaal mee. Ik raad wel altijd aan om naar uren te kijken en niet naar kilometers. Dat zegt namelijk vrij weinig.
Juiste kleding
Zorg dat je aan het begin van je voorbereiding al de beschikking hebt over de schoenen die je wil gaan gebruiken. Zo loop je die mooi in en ben je ze helemaal gewend. Ook is het handig om alvast op zoek te gaan naar een paar fijne wandelsokken. Voor iedereen is dit anders, dus probeer er zeker een aantal uit. Slechte sokken kunnen je trekking echt maken of breken. Niets zo vervelend als schuurplekken of blaren. Voor mij werken de sokken van de Lidl bijvoorbeeld erg goed, maar dit zal niet voor iedereen gelden. Ook vind ik compressiekousen erg fijn om mee te lopen, maar daar moet je wel aan wennen.
Blessures
Bouw je afstand voorzichtig op en houd rekening met blessures. Voorbeelden van blessures bij wandelaars zijn vaak knieklachten of scheenbeenklachten. Blijf hier niet te lang mee wachten, maar ga langs bij een huisarts of fysiotherapeut. Blijf je ermee doorlopen dan is de kans aanwezig dat je de trekking aan je voorbij moet laten gaan. Ik ben zelf een slecht voorbeeld, want door tijdgebrek heb ik geen voorbereiding gedaan. Ik werkte wel 50 uur per week in de horeca en op reis loop ik zo veel mogelijk. Mijn basisconditie is redelijk goed, maar door het vele klimmen en afdalen kwam ik wel tijd met knieklachten (patellafemorale klachten).