In september 2016 beleefde ik één van mijn mooiste momenten op reis. Ik ging de Annapurna Base Camp trekking lopen. Wauw nog nooit eerder had ik zo’n lange trekking gedaan, maar wat was het ontzettend gaaf. Vooraf had ik veel in de Roughguide en op internet gelezen over wat ik kom verwachten, maar toch bleken er nog dingen te zijn die ik liever vooraf had geweten. Daarom vandaag: 9 tips voor de Annapurna Base Camp trekking.
1: Zorg voor een betrouwbare gids of drager
Als je in je eentje gaat of liever gewoon met een gids/drager gaat, zorg er dan voor dat deze betrouwbaar is. Dit is natuurlijk moeilijk te checken, maar ik zou nooit zomaar iemand van straat plukken. Ik zou altijd kiezen voor het regelen bij een bureautje of om je hostel te vragen of ze goede gids of drager kennen. Moet je kiezen voor een gids of drager? Daar schreef ik al eens over.
2: Ga je zonder gids of drager, neem dan een duidelijke kaart mee
De route naar boven is niet echt moeilijk. Eigenlijk ben ik maar één keer verkeerd gelopen (mijn gids liet mij vooruit lopen, omdat ik sneller naar beneden liep). Verder is er eigenlijk maar één weg. Toch is het handig om een kaart mee te nemen. Zo kan je precies zien in welk dorpje je zit en of je nog verder kan lopen naar het volgende dorpje. De kaarten zijn in Pokhara of Kathmandu te koop.
3: Let goed op de maximale stijging wegens hoogteziekte
Overal wordt afgeraden om teveel te stijgen tijdens deze trekking. Aangeraden wordt om maximaal 500 meter per dag te stijgen om hoogteziekte te voorkomen. De laatste dag naar boven deed alleen eigenlijk niemand dit. Het was vanaf het dorpje waar we sliepen maar ongeveer 3 uur lopen naar het Base Camp en daar zat nog maar één stop tussen. Wij spraken af om tot daar te lopen, een thee te drinken en als we nergens last van hadden door te lopen. Prima te doen. Boven had ik wel het idee niet helemaal lekker te zijn, maar dat kwam vooral door vermoeidheid. Een meisje die ik regelmatig tegen kwam was zelfs flink ziek. Ik was bang voor hoogteziekte, maar zelf gaf ze aan dat het alleen door vermoeidheid was. Gelukkig was haar vriend militair arts en die beaamde dat. Aan het eind van de avond ging het gelukkig ook al een stuk beter met haar. Vast door de flinke medicijnencocktail (ze was zelf apotheker).
4: Zorg ervoor dat in ieder geval één iemand in je groepje hoogteziektepillen mee heeft
Voor hoogteziekte wordt je in iedere reisgids wel gewaarschuwd. Niet voor niets natuurlijk, want het is echt heel vervelend en ook gevaarlijk om te krijgen. Om deze hoogteziekte te onderdrukken kan je in Pokhara goedkoop hoogteziektepillen kopen. Zorg ervoor dat er in iedergeval één iemand is die deze pillen bij zich heeft. Heel eerlijk, ik had ze zelf niet bij mij. Gelukkig ook niet nodig gehad. Er was in het Base Camp één iemand met hoogteziekte en die kon pillen van iemand anders krijgen.
5: Neem voldoende geld mee, maar uiteraard ook niet veel te veel
Uiteraard is het niet mogelijk om tijdens de trekking te gaan pinnen. Zorg ervoor dat je genoeg bij je hebt, maar neem ook niet teveel mee. Teveel meenemen is altijd een risico uiteraard. Reken op ongeveer 20 euro per dag exclusief de kosten van de gids. Dan weet je zeker dat je goed zit. Eventueel kan je altijd nog een beetje extra meenemen. Ik zelf zat ongeveer op 11-18 euro per dag voor alles. Des te hoger je komt, des te duurder alles wordt.
6: Wil je bereikbaar blijven, neem dan een powerbank mee
In veel hutjes is er geen mogelijkheid om je telefoon op te laden. Vaak is er gewoon niet voldoende stroom en als er wel een keer elektriciteit is, dan wil iedereen meteen opladen en zitten alle stopcontacten vol. Zo had ik zelf twee dagen geen stroom en daarna wel een keer. Maarja toen kwam er een groep Amerikanen die meteen al hun apparaten gingen opladen en zat alles meteen vol. Helaas want zo kan je ook geen contact hebben met thuis. Gelukkig had ik een powerbank mee en kan ik in geval van nood toch laden. Powerbanks zijn overal te koop, maar ik heb een erg goedkope van de Action. Misschien niet de beste qua kwaliteit, maar wel goedkoop!
7: Bereid je thuis voor op het vele lopen
Tien dagen lopen is behoorlijk pittig en al helemaal als het minimaal zes uur per dag is. Plus het is ook nog een heel veel bergop en bergaf. Behoorlijk pittig dus. Daarom zou ik van te voren thuis al wat gaan trainen. Dan heb je in iedergeval al wat kilometers in de benen. Hoe je dat doet lees je hier.
8: Neem snacks mee voor onderweg
Tijdens de trekking kan je vanalles kopen. Reken er alleen wel op dat alles steeds duurder wordt naarmate je hoger komt. Daarom zou ik er voor zorgen om wat snacks in Pokhara te kopen en die mee te nemen. Omdat het lopen best wel veel energie kost, zou ik er zelf voor kiezen om iets van chocolade mee te nemen. Bijvoorbeeld snickers of mars. Dit geeft namelijk veel energie.
9: Zorg voor voldoende warme kleding
In het begin van de trekking kan je prima in een korte broek en shirtje lopen (afhankelijk van het seizoen). Maar naarmate je hoger komt wordt het steeds kouder. In het Annapurna Base Camp is het zelfs onder nul en is je kamer niet bepaald winddicht. Daarom zou ik er vooral voor zorgen dat je genoeg warme kleding meeneemt. Zeker handschoenen en een muts zijn aan te raden. Daarnaast zou je een jas kunnen huren in Pokhara. Ik had zelf genoeg aan twee warme truien en een wildstopper.
Share this:
- Klik om te delen via Twitter (Opent in een nieuw venster)
- Click to share on Facebook (Opent in een nieuw venster)
- Klik om op Google+ te delen (Opent in een nieuw venster)