Drie jaar geleden stapte ik voor de eerste keer in het vliegtuig. Geen idee hoe het zou gaan en wat ik kon verwachten. Gelukkig vloog ik met Etihad, een prima maatschappij. Daarna is het snel gegaan en heb ik inmiddels alweer 17 vluchten erop zitten. De laatste keer naar Jakarta vloog ik met een voor mij nieuwe maatschappij, namelijk Xiamen Airlines. Omdat de maatschappij in opkomst is, leek het mij een leuk plan om mijn ervaringen te delen. Moet je wel of niet gaan vliegen met Xiamen Airlines?

Zitplaats

Ik heb in twee verschillende vliegtuigen van Xiamen Airlines gezeten. Types heb ik geen verstand van, maar de verschillende opstellingen waren 3-3-3 en 3-3. De ruimte van de zitplek was niet veel op aan te merken. Eigenlijk was dit vergelijkbaar met andere maatschappijen (bijvoorbeeld KLM en Etihad). Als je 1,78 bent net als mij, dan heb je ruim voldoende plek. Ben je erg lang, dan wordt dit lastiger. In het grote vliegtuig met nachtvlucht had ik een fijn dekentje en een paar sokken. In dit vliegtuig had iedere zitplaats een eigen tv-scherm. In het kleinere vliegtuig waren er een aantal schermen die aan het plafond hingen. Jammer, want er werd uiteraard één of andere vage Chinese film gedraaid. Met eigen schermen waren er een aantal westerse films.

Personeel

Het personeel van de vliegmaatschappij was erg aardig. Niet iedereen sprak even goed Engels, maar dat kan je verwachten met een Chinese maatschappij. Toen ons vliegtuig vanaf Xiamen vertraging had (door noodweer), werden er flesjes drinken en bakken noodles uitgedeeld. Netjes!

Eten

Het eten in het vliegtuig was prima. Wel merk je dat je met een Aziatische maatschappij vliegt en daarom bestaan de meeste maaltijden uit rijst met wat vlees. Prima te doen, maar ik heb liever ook een keuze tussen iets zonder rijst. Dit was op de heenweg niet het geval. Op de terugweg had ik wel de keuze tussen rijst of pasta. Kies dan zeker voor de pasta, want die was heerlijk. Als ontbijt/lunch kon je ook kiezen tussen Chinees of westers. Chinees waren noodles en het westerse eten was iets heel vaags. Een soort witte worstjes en een soort aardappelpuree omelet. Qua drinken was er een ruime keus. Ook werd en regelmatig langsgegaan met drankjes. Een pluspunt vond ik dat iedere stoel al voorzien was van een flesje water bij binnenkomst. Er handig, want ik heb vaak al dorst voor ik het vliegtuig in ga.

Al met al een prima maatschappij om mee te vliegen. Het enige nadeel is de lange overstap in Xiamen, maar daar is de prijs ook naar.

Ik boekte mijn vlucht via Monondo.

Leave A Reply

Exit mobile version