Tegenwoordig is bijna alle reisinformatie te vinden op internet. Er zijn zo ontzettend veel reisblogs die schrijven over bekende bestemmingen. Zo kan je makkelijk uitzoeken naar welke plekken je echt naar toe moet, maar je kan ook bekijken wanneer er een bus rijdt. Alleen wat als je even geen internet hebt. Dan is het heel lastig om bijvoorbeeld uit te vinden waar de bushalte is en hoe laat de bus vertrekt. Daarom kan het handig zijn om gebruik te maken van reisgidsen. Vandaag meer over welke reisgidsen nodig zijn, of je ook zonder kan en waar je op moet letten.
Welke reisgidsen zijn er?
Er zijn veel verschillende reisgidsen. Hiervan zijn de Lonely Planet en de Rough guide de meest bekendste. Bij het kiezen van een reisgidsen is het handig om te kijken aan welke eisen die voor je moet voldoen. Mag de gids in het Nederlands zijn of mag het ook in het Engels? Wat voor soort informatie wil je graag terug kunnen vinden? Hoe vaak wordt de gids vernieuwd en is het oude boek alweer deels veranderd? Dit zijn allemaal vragen waar je zelf een antwoord op moet geven. Zelf gebruik ik het liefste de Lonely Planet. Hier staat namelijk alles in wat je wil weten en ze zijn makkelijk verkrijgbaar. Ook is het handig dat ze erg populair zijn. Zo kan je ze in een hostel makkelijk ruilen met iemand die de route andersom doet. Omdat ze populair zijn, is het ook makkelijk om ze via Marktplaats te kopen.
Reisgids meenemen of niet?
Ik vind het heel leuk om vooraf een reisgids door te bladeren op zoek naar leuke tips of plekken. Toch merk ik dat ik de gids nauwelijks gebruik als ik op reis ben. Alleen in Azië heb ik hem regelmatig gebruikt, omdat ik ze toch mee had. Ik ben iemand die alles goed wil voorbereiden en zoek dus bijna alles op via internet. Sommige mensen vinden het leuk om doorheen te bladeren, maar ik heb alles weer verkocht na thuiskomst. Qua informatie gebruik is vrij weinig uit de reisgidsen. Er zijn dingen die zo snel veranderen dat je toch niks meer hebt aan de informatie. Wat ik wel leuk vind aan het bij je hebben van een reisgids is de interactie met andere backpackers op straat. Ik zat in Azië regelmatig even op een bankje in mijn Lonely Planet te lezen, omdat ik niks te doen had. Vaak kwam er een andere backpacker langslopen die de Lonely Planet zag en meteen een praatje aanknoopte.