Op vakantie gaan is het ervaren van de ultieme vrijheid. Je kunt gaan waar je maar wil en hoeft nergens naar om te kijken. Heerlijk! Ben je helemaal ondersteboven van het land en de inwoners waar je doorheen reist, wil je langer blijven en het land op een andere manier leren kennen? Doe dan iets terug voor het land door vrijwilligerswerk te doen. Je zal namelijk een hele andere wereld te zien krijgen, die vrij intens kan zijn. Maar geen wit zonder zwart en geen kwaad zonder goed natuurlijk. Het zorgt ook voor momenten van puur geluk die je voor altijd bijblijven. Laten we even kijken naar enkele mogelijke baantjes als vrijwilliger. 

Wereldwijd Engelse les geven

Een job als leerkracht is misschien wel een van de meest dankbare jobs die je kunt doen. Zo kan je bijvoorbeeld elke dag vrijwillig een gesprek van een half uurtje voeren met Tibetaanse monniken in McLeod Ganj. Een piepklein dorpje en Theravada boeddhistenoord in Dharamsala, India. Uiteraard is het ook een optie om op een school les te geven voor een schooljaar of enkele maanden, dat hangt van jou en de school af natuurlijk. Eens je een periode of schooljaar hebt doorlopen, kun je ervoor kiezen om je dames- of heren rugzak weer op je rug te hijsen en weer andere culturen te gaan opsnuiven. 

Olifanten verzorgen in Namibië, Afrika

Ga niet alleen op safari met je kinderrugzak, maar draag tevens je steentje bij om de olifantenpopulatie in stand te houden. Dit kan door deze vriendelijke reus dagelijks te verzorgen en voor hen op te komen. We weten allemaal dat er op deze intelligente dieren gejaagd wordt voor het ivoor. De olifanten worden beschoten en beroofd van hun slagtanden en komen hierdoor in de moeilijkheden. Veel nieuwe bouwprojecten zorgen ervoor dat ze over een steeds kleiner gebied beschikken waar ze kunnen rondzwerven. Daarom trachten de biologen en de vrijwilligersorganisaties de lokale bevolking te betrekken door deel uit te maken van een grotere gemeenschap en middelen aan te bieden om de olifanten te helpen. Zonder vrijwilligers en mensen die echt in de zaak geloven zouden ze misschien al lang zijn uitgestorven.   

Bescherm onze oceaan 

Wist je dat de zee zorgt voor meer dan de helft van de zuurstof die op aarde aanwezig is? We heten onze planeet aarde maar is dit niet bizar als je weet dat meer dan 70%  van onze planeet uit water bestaat? Je helpt dus de hele planeet door goed voor moeder oceaan te zorgen! Zo wordt er in de Stille Zuid Oceaan hard gewerkt om het onderwater ecosysteem te behouden. Als je bereid bent deze natuurbeschermers bij te staan, zal je elke dag in het water doorbrengen. Uiteraard krijg je een opleiding en behaal je je duikers certificaat zodat je goed voorbereid aan de slag kunt. Zoals je waarschijnlijk al vernomen hebt, weten we meer over de maan dan over wat er leeft in de diepste delen van onze oceaan. Het zal je dan ook niet verbazen dat er veel vraag is naar versterking voor onderzoek naar bepaalde diersoorten. Geweldig als jij hier onderdeel van kunt uitmaken, niet? De mogelijkheden voor vrijwilligerswerk zijn dus erg uiteenlopend, je leert er ontzettend veel van wat je zeker zal helpen in de toekomst bij het vinden van een baan. Het is een unieke mogelijkheid om de wereld door een andere lens te bekijken. 

Comments are closed.

Exit mobile version