Afgelopen september maakte ik een trekking door de Himalaya in Nepal. Mijn plan was om de korte Poonhill trekking te doen, maar omdat ik meer tijd over had ging ik toch voor de tiendaagse Annapurna Base Camp trekking. Voor de trekking moet je een paar dingen regelen en één daarvan is het regelen van een gids of drager (of allebei). Maar waar moet je voor kiezen. Ik zet vandaag de op een rijtje wat het inhoud om een gids of drager in te huren en wat de beste keuze is. Een trekking door de Himalaya: kiezen voor een gids of een drager?
Gids
Een gids zorgt ervoor dat je niet verdwaald en kan je meer vertellen over de omgeving. Een gids draagt eigenlijk nooit je backpack. Hiervoor zou je nog een drager moeten huren of zelf je tas dragen. Eventueel kan je ook een drager/gids huren. Een gids spreekt over het algemeen prima Engels. Daardoor kan hij je veel vertellen over de omgeving. Ook zorgt hij voor overnachtingen en eten.
Drager
Een drager draagt zoals de naam het al zegt alleen je spullen. In principe hoef je dan zelf alleen een dagrugzak mee te nemen met wat kleine spullen. Je drager zorgt dan voor je backpack. Over het algemeen loopt een drager de hele trekking met je mee en zorgt hij er dus ook voor dat je de juiste route neemt. Bij mij zorgde de drager ook voor communicatie met de lokale bevolking en hij regelde de overnachtingen en het eten. Een drager meenemen is erg handig, omdat het behoorlijk wat energie scheelt ten opzichte van zelf je backpack dragen. De meeste dragers spreken niet echt goed Engels. Toch maakt dat vaak niet heel veel uit, want heel veel hoef je eigenlijk niet te weten.
Eigen ervaring
Zelf heb ik gekozen voor alleen een drager. Eigenlijk heb ik dit om maar één reden gedaan en dat waren de lagere kosten. Uiteindelijk is het allemaal best goed bevallen. Mijn drager kon best behoorlijk Engels en was ook een beetje een gids. Het enige jammere was dat hij nogal zat te zeuren over het feit dat mijn backpack hem niet lekker zat. Tsja als je de heupband weigert te gebruiken, dan heb je alles op je schouders hangen en dat is niet fijn. Maar verder was hij heel behulpzaam en hielp hij ook de mensen waar ik onderweg veel mee om ging. Hij zorgde er altijd voor dat alles qua eten goed geregeld werd. Zonder drager is de Annapurna Base Camp trekking ook prima te doen. Ik kwam zelfs mensen tegen die hun gids na één dag al hadden gedumpt. Je kunt het prima zelf lopen, maar dan zou ik je wel aanraden om in iedergeval met z’n tweeën te gaan. Helemaal alleen durfde ik zelf niet aan.
Share this:
- Klik om te delen via Twitter (Opent in een nieuw venster)
- Click to share on Facebook (Opent in een nieuw venster)
- Klik om op Google+ te delen (Opent in een nieuw venster)