Zoals waarschijnlijk al bekend is, heb de afgelopen drie weken door Indonesië gereisd. Mijn eerste artikelen hierover zijn geschreven en ik kreeg al vragen of er nog meer Indonesië berichten zouden komen. Dat kan ik alleen maar bevestigen. Ik heb namelijk nog zoveel dingen om over te schrijven dat ik wel meerdere artikelen hier over ga maken. Vandaag weer eentje die gaat over Indonesië. Mijn eerste bestemming daar was Yogyakarta. Een grote stad, maar wel een erg leuke grote stad. Er is genoeg te doen om je meerdere dagen te vermaken. Vandaag laat ik je zien wat je allemaal kan doen tijdens je verblijf in Yogyakarta en welke bezienswaardigheden Yogyakarta heeft.
Borobudur
In een eerder verslag van deze week liet ik al foto’s zien van deze prachtige tempel. De Borobudur is een grote boeddhistische tempel die ongeveer 40 kilometer van Yogyakarta af ligt. Deze tempel staat op de werelderfgoedlijst. Net als bijvoorbeeld Angkor in Cambodja heeft deze tempel eeuwen in een oerwoud gelegen en is uiteindelijk ontdekt door een Europeaan. Bij de Borobudur was dit door toedoen van een Nederlander.
De Borobudur wordt meestal bezocht via een toertje, omdat dat het makkelijkste is. Je kan dan vaak kiezen tussen een gewone toer of de sunrise toer. Bij de sunrise toer ga je om 4 uur weg om de zonsopkomst over de Borobudur te bekijken vanaf een nabijgelegen berg. Heel mooi, maar het schijnt wel echt gigantisch toeristisch te zijn. Ik heb zelf een ochtend toer gedaan. Daarbij werd je om 5 uur opgepikt en ben je net na de zonsopkomst bij het park. Het was er toen echt super rustig.
Prambanan
Naast de Borobudur is er vlakbij Yogyakarta nog een groot tempelcomplex. Dat is de Prambanan. In tegenstelling tot de Borobudur is dit een hindoeïstisch complex. Ook dit complex staat op de werelderfgoedlijst en is een hele tijd verlaten geweest. Het complex is
veel minder opgebouwd dan de Borobudur. Dit komt onder andere door een aardbeving in 2006. De grote tempel is grotendeels herbouwd, maar er omheen liggen nog gigantische stapels stenen. De kleinere tempels, die een stuk lopen van de grote tempel afliggen, zijn nog maar deels herbouwd.
Ook de Prambanan wordt meestal met een toertje bezocht. Ik zou aanraden om deze tempels in de vroege ochtend te bezoeken, omdat het er dan veel rustiger is. Ik deed een combinatie toer en was daarom pas rond een uur of half 11 bij de Prambanan. Toen was het er erg druk met schoolkinderen die telkens met je op de foto willen. In het begin niet erg, maar als je na 20 minuten nog steeds op dezelfde plek staat begint het vervelend te worden.
Kraton
Midden in het centrum ligt het Kraton. Dit is het complex van de Sultan die hier nog altijd woont. Een deel hiervan is opengesteld voor publiek. Heel groot is dit deel niet. Er zijn in de diverse kamers meerdere tentoonstellingen te zien. Bijvoorbeeld schilderijen en oude gebruiksvoorwerpen. Ook zijn er ruimtes waar een ‘muziekcorps’ de hele ochtend traditionele muziek speelt. Naast dit deel is er ook een hele woonwijk binnen de muren van het Kraton. Grappig om eens door de kleine straatjes te lopen. Hoogstwaarschijnlijk wordt je ook aangesproken om te kijken in een Batik waar ze handgemaakte doeken en andere dingen verkopen. Leuk om eens te zien.
Een kaartje kost bijna niks (13.000), maar het stelt ook niet super veel voor. Heb je niet veel te doen, dan is het prima om hier even een uurtje rond te lopen, maar dan heb je het ook wel gezien. Let erop dat het Kraton alleen in de ochtenden is geopend. In de buurt van het Kraton vind je ook het waterpaleis. Mocht je nog tijd over hebben, dan kan je hier ook nog even een kijkje nemen.
Vogeltjesmarkt en fort Vredenburg
Een bekende toeristische trekpleister is de vogeltjesmarkt. Deze markt vond eerst plaats bij het Kraton, maar is de laatste jaren te groot geworden en heet nu de Bantul Bird Market. Op deze markt zijn ontelbaar veel vogeltjes te vinden en ook een aantal andere dieren. Helaas ben ik bang voor vogels en het leek mij dus ook geen goed plan om naar deze markt te gaan. Of je er naar toe moet ligt aan de tijd die je hebt en of je tegen dierenleed kan. Volgens de verhalen zitten de dieren namelijk in veel te kleine hokjes en worden ze slecht verzorgd.
Een andere trekpleister voor Nederlanders is fort Vredenburg. Dit ligt midden in de stad en deed vroeger dienst als bescherming voor de gouverneur. Nu is er een museum gevestigd die niet heel erg de moeite waard schijnt te zijn en die ik dus ook maar heb overgeslagen.
Malioboro
Wil je wat souvenirtjes kopen of hou je ervan om tussen dit soort kraampjes rond te wandelen, dan moet je zeker naar Malioboro gaan. Dit is de winkelstraat van Yogyakarta. Hier vind je ontelbaar veel souvenirs (wel vaak bij ieder kraampje dezelfde). Afdingen moet je hier zeker, maar mijn ervaring is dat de prijzen die hier gevraagd worden bijna 10x lager liggen als bijvoorbeeld op de markt in Ubud. Vooral de armbandjes zijn hier erg goedkoop (5 voor 10,000 oftewel 0,60 cent). Wil je echt goed moderne kleding shoppen dan is Yogyakarta niet heel erg geschikt. Er zijn hier vrijwel geen grote shoppingmalls zoals je bijvoorbeeld in Jakarta ziet.
Wat vond jij leukst om te doen in Yogyakarta? / Wat lijkt je leuk om te doen?